Обявиха гратисен период за маските

Обявиха гратисен период за маските

СПОДЕЛИ
Снимка:На морето.бг

Ще има гратисен период за маските до 00.00 ч. в събота. Това съобщи ген. Мутафчийски.

Дотогава няма да се налага глобата от 5000 лв. за поява на открити и закрити обществени места без предпазни средства на лицето. Причината е, че заповед на здравния министър Кирил Ананиев прави носенето на маски задължително, а в аптечната мрежа все още няма достатъчни количества.

Носенето на маски е задължително за болните хора, категоричен бе ген. Мутафчийски. Той заяви, че за здравите хора въпросът от медицинска гледна точка все още е спорен и припомни, че дори СЗО излезе с позиция, че това не е препоръчително. Но вие знаете, че ние не измисляме мерки, прилагаме само тези, които са въведени в други държави с огромен опит в битката с коронавируса като Китай, Корея, Израел, каза ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че от снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Там също има недостиг на маски, както и в глобален мащаб като цяло. Това изправя населението в труден казус, каза генералът. Той припомни, че в последните седмици доста от предприятията от текстилната промишленост шият маски и пазарът вече се насища.

Общият брой на заразените у нас е 379. Новата област, която заразаха обхваща е Силистра, където семейство – мъж и жена са заразени с коронавирус.

През нощта новите случаи са в София – 1, Варна – 3, Силистра – 2, Шумен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

avatar