Бургас празнува Летен Никулден.
От рано сутринта на централния площад „Тройката“ започнаха приготовленията за рибената чорба и специалитета на майстор готвача Иван Звездев – миди с булгур.
Тайната на вкусната бургаска чорба е в небеленият кромид лук. Трябва да се сложат поне две-три глави, като е нужно да се почисят от мустаците. Това дава уникален бульон на всяко ястие, каза пред бТВ Иван Звездев.
„Курбанът днес е с черноморски риби. Трябва да има задължително сафрид, попче, чернокоп, калкан… Факт е, че хубавата чорба става с повече видове риба, защото има различни вкусове“, обясни той.
„Бургаската чорба е много специфична. Тя винаги е със застройка, но днес я направихме бистра, защото дълго време ще я раздаваме и затова не е добре да рискуваме с жълтъци и с кисело мляко“, заяви кулинарният спец.
Освен храната, за летния Никулден бе осигурено и пиво. Производителите на бирата с марка „Бургаско“ предоставиха за гостите на празника 2000 чаши от пенливата напитка безплатно.
Вечерта празникът продължи с концерт на пл. „Тройката“ с участието на група „МОЛЕЦ“ и Веселин Маринов.
Снимки и видео :На морето.бг