От минус 2 до 28 градуса през април

От минус 2 до 28 градуса през април

СПОДЕЛИ

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 5° до 2°. Най-ниските температури през април ще са между минус 2° и 3°, а най-високите – между 23° и 28°. (Вероятност за минимални температури близки до 0°, има до към средата на месеца).

  Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

  В началото на април температурите ще се понижат. Очакват се и валежи, ще има и дъжд, и сняг. По-чести, на повече места и повече като количество ще са в западната половина от страната. Главно там дъждът ще преминава в сняг. След средата на десетдневието температурите ще се повишават, валежите ще намалеят.

  В края на първото и началото на второто десетдневие вероятността за валежи е малка, но ще се увеличи към 12-13 април и ще остане повишена до края на десетдневието. Температурите ще са близки до обичайните.

  В началото на третото десетдневие вероятността за валежите остава повишена, а температурите постепенно ще се повишават. Около средата на периода се очаква относително стабилизиране на атмосферата и температури около и по-високи от обичайните. Към края на месеца има вероятност да стане неустойчиво, със следобедни валежи и гръмотевици.

avatar