Най-вредните храни в България

Най-вредните храни в България

СПОДЕЛИ

1. Кренвирши . Няма кренвирши от месо. Това е комбинация от  животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за организма добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.
2. Майонеза френският специалитет е хубав, когато е домашно приготвен. И понеже у нас няма такъв по-добре не я яжтe. По същия начин по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка – слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

3.Безалкохолни напитки особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Ако трябва да избирате – ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове – ще си навредите по-малко.

4. Бяла захар  – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците почти не използват  захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.

5. Чипс/пържени картофи  чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго освен вредности. Нищо полезно за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал.

6. Сланина/свинска масзнаете с какво се храни свинята. Организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Пазете се най-вече от продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др.

7. Маргарин. Съдържа  – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Хидрогенираното растително масло е с добавени хидроксилни молекули, за да  стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).

8. Вафли/пасти/кроасани :  Съдържат захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

9. Пастетсмлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%.

10. Кетчупсъдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен – оцвитител Кармин (червен) класифициран като вреден за здравето.

11. Солетки, соленки – Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварса сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

12. Бързи закуски Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета,сандвичи,хамбургери  или  една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н.

13. Разтворими напитки: степчета,бульони, разтворими чайове, пудинги, кремчета  и напитки.Съдържание: 100% изкуствени съставки.

14. Пушени меса/риба/колбаси изключително канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини .Избягвайте ги.

15. Храни съдържащи  МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ: Изключително подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

avatar