Не изхвърляйте листата на репичките! Те са най-полезни

Не изхвърляйте листата на репичките! Те са най-полезни

СПОДЕЛИ

Пролетта носи със себе си богат избор от плодове и зеленчуци, наситени с витамини и минерали, които ще ободрят организма ни и ще ни дадат сили за предстоящото лято. Една от тези важни за организма храни са репичките. Техните здравни ползи са широко известни, но малко хора си дават сметка, че листата на растението са не по-малко ценни за нашето здраве. Нещо повече, в листата са концентрирани по-големи количества хранителни вещества, отколкото в самите репички. Затова, преди да ги изхвърлите следващия път, помислете.

Химичният състав на листата на репички съдържа същите съставки, като плодовете, само в по-високи дози, следователно, върховете като лечебна суровина имат голяма стойност в народната медицина.

Състав на листата от репички

Листата на пролетния зеленчук са богати на диетични фибри, желязо, фолиева киселина, пиридоксин, калций, калций, магнезий, фосфор, тиамин, витамини C, B, K и A.

Преобладаващото желязо успешно подпомага здравето на хора с анемия, а високото съдържание на витамин C (то е до шест пъти повече от количеството на витамина в самата репичка) подсилва отслабения през зимата имунитет. Но с това не се изчерпват здравните ползи от на листата от репичките.

Полезни свойства и приложения на листата от репички

Листата на пролетния зеленчук имат широко приложение в народната медицина. Използват се за подобряване на храносмилането, детоксикират тялото, регулират нивата на кръвната захар и холестерола, повишават защитните сили на организма.

Храносмилателна система

Листата на репичките изобилстват от диетични фибри (в тях има повече растителни влакна, отколкото в самите репички), които оказват благоприятен ефект върху храносмилателната система, поддържат нивото на холестерола в норма и помагат за укрепване на сърцето.

Слабителният ефект на листата помага при неразположения като запек и подуване на корема.

За да подобрите състоянието на храносмилателната система, добавяйте листа от репички в пролетната си салата.

Отслабване

Репичките и техните листа имат свойството да понижават кръвната захар и да стимулират метаболизма, което ги прави верен помощник в борбата с излишните килограми. Освен това те са нискокалорични – 1/2 чаша нарязани репички съдържа около 10-12 калории, мазнини почти няма.

Бъбреци

Сокът от листата на растението е напитка с диуретичен ефект и добър избор за хора, страдащи от проблеми с бъбреците. Той помага на тялото да се изчисти от токсини и е идеално средство за пречистване на пикочния мехур и разбиване на бъбречни камъни.

Имунитет

Желязото, фосфора и витамин С, влизащи в състава на листата от репички, повишават имунитета и помагат за предотвратяване на умората. Това е от особено значение в началото на пролетта, когато организмът е отслабен и трябва да се адаптира към климатичните промени. За да го подсилите, включете в храненето си не само репичките, но и техните листа.

Сокът, извлечен от листата на кореноплодния зеленчук, помага при бъбречни проблеми и жълтеница.


avatar