В Китай спират да ядат и плъхове/СНИМКИ и ВИДЕО/

В Китай спират да ядат и плъхове/СНИМКИ и ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Откакто пандемията на коронавирус се появи в централния китайски град Ухан през декември, експертите се опитват да идентифицират източника на патогена и мнозина смятат, че той идва от диви животни, продавани като храна.Въпреки че точният източник на вируса остава неясен, през януари водещият епидемиолог в Китай д-р Чжун Наншан заяви, че епидемията може да бъде свързана и с яденето на бамбукови плъхове или язовци.

В южен Китай месото от бамбукови плъхове се смята за традиционен деликатес и някои го смятат за по-хранително от свинското или пилешкото.Гризачите са с размер на заек, а китайците твърдят , имат вкус на патица,пише DailyMail.

Популярността на бамбуковите плъхове нараства в Китай през 2018 г., когато двама млади мъже от провинция Дзянси започват да качват видеоклипове на отглеждани от тях  животни.

Дуото, с повече от три милиона фенове във видео платформата Watermelon,показва на зрителите как да отглеждат и готвят животните.

В YouTube китайският готвач Ванг Ганг, който има 1,35 милиона абонати, показва на своите зрители как да приготвят пържени бамбукови плъхове във видеоклип, гледан повече от шест милиона пъти.


Бамбукови плъхове се продадат на цена до 1000 юана (113 паунда) за чифт жив или 280 юана (31 британски лири) за килограм на скара.

През февруари върховният законодателен комитет на Китай забрани временно всяка търговия и консумация на диви животни вследствие на здравната криза. По това време е имало около 25 милиона бамбукови плъхове в различни китайски ферми, най-вече в южните части на страната, като Гуангси и Гуандун.

В Гуанси, голяма селскостопанска провинция с около 50 милиона души, над 100 000 души са отглеждали приблизително 18 милиона бамбукови плъха, заяви местен представител пред China News Weekly.

С временната забрана за консумация на диви животни, националните развъдници на бамбукови плъхове, както и техните милиони плъхове, са изправени пред мрачно бъдеще.

Китай тепърва ще решава дали забраната за консумация на диви животни ще бъде постоянна.

Източник: DailyMail


avatar