24 лв. на ден за работниците от фирми, спрени с новите мерки

24 лв. на ден за работниците от фирми, спрени с новите мерки

СПОДЕЛИ

Работници и служители във фирмите, които ще трябва да затворят от вечерта на петък, 27 ноември, до 21 декември, ще получат компенсация в размер на 24 лева на ден.

Помощта ще се изплаща директно по банковите сметки на служителите

Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет, на което беше взето решение за частично затваряне в следващия почти месец.

Условието е заетите да са назначени и да се осигуряват на 8-часов работен ден, допълни тя.

В петък постановлението за тази мярка ще бъде обнародвано в Държавен вестник, каза още социалният министър.

За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, 30 ноември, обясни Деница Сачева. Средствата ще се изплащат директно на хората, като работодателите ще предоставят банкови сметки, уточни тя.

Сачева заяви, че в петък на страницата на Агенцията по заетостта ще бъдат публикувани всички условия и необходими документи по новата мярка.

Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците, които ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

„По тази мярка са отделени 50 милиона лева по линия на оперативна програма Развитие на човешките ресурси, които ще са достатъчни за около 50 000 души. А всички мерки, които бяха приети днес, засягат 356 00 души. Обезпечаването на тези схеми за подкрепа ще струва между 350 и 400 милиона лева, но ако се наложи, той ще бъде увеличен“, заяви Сачева.

Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните.

„За родителите, които ще трява да гледат децата си в този период, има нова програма, която приехме. Бяха променени и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва да бъде 915 лева и родителите, които са в неплатен отпуск, могат да ползват тази помощ.

Наясно сме, че това няма да достигне доходите, които много от тях получават, но това е помощта, която можем да осигурим веднага за тези три седмици до 21 декември“, каза още социалният министър.

Тя припомни, че Агенцията по заетостта е в готовност и за схемата с осигуряване на детегледачки за работещите родители.

avatar