Румъния: Без COVID ваксина за млади и хронично болни

Румъния: Без COVID ваксина за млади и хронично болни

СПОДЕЛИ
iStock/Getty Images

Ваксинациите срещу коронавирус могат да започнат през декември в Румъния, но младите хора на възраст под 18 години, както и хората с тежки хронични заболявания, няма да бъдат ваксинирани, съобщи румънският новинарски портал ziare.com, цитиран от zdrave.net. Според сайта общата имунизация в Румъния може да бъде извършена през втората половина на 2021 година.

Д-р Валериу Георгица, координатор на националната ваксинационна кампания за борба с коронавирусната инфекция, заяви, че младите хора на възраст под 18 години и хората със сериозни и терминални хронични заболявания няма да бъдат имунизирани, тъй като създателите на ваксините не са провели проучвания върху такива групи.

„До този момент само една компания е включвала в проучванията си хора между 12 и 18 години в проучвания, така че със сигурност не можем да ваксинираме лица под 18 години, поне не в близко време. Същото се отнася и за хората с хронични заболявания, които също не са били включени в клиничните проучвания“, посочи медикът, цитиран от частната телевизия Digi24.

„Така че пациенти, които са били нестабилни, такива с рак в много напреднал или в терминален стадий или при които заболяването не е било под контрол, няма да получат ваксина, защото са били изключени от клиничните проучвания“, добави д-р Георгица. Той поясни, че приоритет в проучванията е бил даден за няколко възрастови групи без хронични заболявания, а планът за ваксиниране предвижда да се изчака едно по-безопасно време, след което да се включат хората с други заболявания.

Лекарят добави, че тези, които са заразени с коронавирус, също могат да бъдат ваксинирани, но при тях имунизацията може да се забави, тъй като организмът им вече е произвел антитела.

На въпрос дали ваксинираните хора трябва да спазват мерките за безопасност, лекарят каза, че всички трябва да спазват тези правила, докато страната достигне до формиране на колективен имунитет. Ваксината ще бъде безплатна за румънците, но няма да е задължителна, уточни той.

По думите му първо ще бъдат ваксинирани работещите в здравната система и в заведенията за социалн грижи – в домовете за възрастни хора или за хора с увреждания. През втория етап ще бъдат ваксинирани хора от уязвими групи – лица над 65 години, хора с хронични заболявания, лица, които изпълняват ключови дейности от критичната инфраструктура на държавата. В третия етап ще бъде ваксинирано останалото население, каза д-р Георгица.

avatar