Обявиха новите мерки в страната, влизат в сила от петък

Обявиха новите мерки в страната, влизат в сила от петък

СПОДЕЛИ

Удължава се епидемичната обстановка, въвеждат нови мерки от петък.Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От 27 ноември вечерта се въвеждат по-строги мерки, които ще продължат до 21 декември.

 • Преустановяват се учебните занятия във всички образователни институции – ученици от 1 до 12 клас, извънкласни дейности и занимания, занимални, детски градини, ясли, присъствените групови занятия в обучителни центрове и школи.
 • Преустановяват се всички колективни и организирани мероприятия – конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия.
 • Удължава се забраната за работа на дискотеките и нощните барове.
 • Забраняват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения, допускат се само доставки на храна по домовете и офиса.
 • Забраняват се посещенията в търговски центрове тип мол, където ще работят само аптеки, оптики, банки, застрахователи, зоомагазини, доставчици на съобщителни услуги.
 • Малките магазини продължават да работят при сегашните условия;
 • Преустановяват се екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина.
 • Без посещения във фитнес центрове.
 • Преустановяват се всички спортни колективни мероприятия за лица под 18 години с изключение на заварените международни спортни състезания.
 • Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика.
 • Преустановяват се всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение – Театрите ще продължат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на мерките.

Не се допуска организирането на събирания и тържества от частен характер с повече от 15 души. Парковете остават отворени. Остават отворени църкви, джамии и синагоги. Няма да бъде налаган вечерен час.

Работници и служители във фирмите, които ще трябва да затворят от вечерта на петък, 27 ноември, до 21 декември, ще получат компенсация в размер на 24 лева на ден.

Помощта ще се изплаща директно по банковите сметки на служителите

Условието е заетите да са назначени и да се осигуряват на 8-часов работен ден, допълни тя.

В петък постановлението за тази мярка ще бъде обнародвано в Държавен вестник, каза още социалният министър.

За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, 30 ноември, обясни Деница Сачева. Средствата ще се изплащат директно на хората, като работодателите ще предоставят банкови сметки, уточни тя.

Сачева заяви, че в петък на страницата на Агенцията по заетостта ще бъдат публикувани всички условия и необходими документи по новата мярка.

Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците, които ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

“За родителите, които ще трява да гледат децата си в този период, има нова програма, която приехме. Бяха променени и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва да бъде 915 лева и родителите, които са в неплатен отпуск, могат да ползват тази помощ.

Наясно сме, че това няма да достигне доходите, които много от тях получават, но това е помощта, която можем да осигурим веднага за тези три седмици до 21 декември”, каза още социалният министър.

Тя припомни, че Агенцията по заетостта е в готовност и за схемата с осигуряване на детегледачки за работещите родители.

avatar