Трябва ли жените да вдигат тежести?

Трябва ли жените да вдигат тежести?

СПОДЕЛИ

Повечето мъже мечтаят за огромни бицепси, което се смята за символ на мъжественост и сила. За сметка на това повечето жени не желаят това и по тази причина се страхуват да вдигат тежести.Слаба, стегната и стройна е съвременния общоприет идеал за женска фигура, което не се връзва автоматично със силова тренировка..
Повечето жени си мислят “Аз не искам огромните мъжки мускули, които създава фитнесът.” В доста случаи този мотив е и просто оправдание за мързел и липса на дисциплина. Но има ли основание в това съждение или е просто един от многото митове за фитнеса?
Фитнес експерти от салона за фитнес “Крънч” в Холивуд, Калифорния развенчават този мит. Според Дженифър Бърк, инструктор и мениджър на салона, много жени избягват вдигането на тежести, за да не направят големи мускули на ръцете. Логиката им е просто: “не искам да направя мускули”, но това няма как да се случи, без да се приемат специално допълнителни калории или тестостерон”, обяснява Бърк. “Едва когато започнат да виждат как телата им оформят дълги и тънки мускули, жените се доверяват повече на концепцията за силовите тренировки с гири и уреди”, констатира той.
Факт е различието е в хормоналния баланс между мъжете и жените: жените имат по-малко тестостерон и метаболизмът им предразполага към по-лесно образуване на мазнини. При жените на възраст 20-40 нормалните нива са 0.6-3.1, докато при мъжете са 15.0-40.0 pg/ml.
От друга страна именно тестостеронът е хормона, който е отговорен за формирането на мускулната маса и реализацията на силата. Жените са по принцип, както и статистически, по–силни в долната част на тялото, и имат по–голяма гъвкавост, но за сметка на това имат по–малка издръжливост и сила особено в горната.
Поради липсата на тестостерон (без да се приемат стероиди и хормонални медикаменти), за да постигне резултатите на един трениращ мъж като визия, жената трябва да работи десет пъти повече. Статистиката, показва обаче, че жените обикновено тренират дори по-малко. Жените, които тренират и все пак успяват да направя релефни мускули изглеждат секси и хармонично, защото бицепсите им не достигат размерите на тези при мъжете.
Това отново повдига въпроса – трябва ли мъжете и жените да тренират различно, или могат да правят абсолютно едни и същи тренировки? Истината е някъде по средата.

avatar