Ремонтират основно зоопарка във Варна

Ремонтират основно зоопарка във Варна

СПОДЕЛИ

Обновяват зоопарка във Варна със 1,2 млн. лв. Средствата са осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие” (РФГР) – един от двата фонда по финансовия инструмент JESSICA. Днес договорът бе подписан от кмета на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда. Реконструкция и модернизация на зоопарка включва проектиране, реконструкция и ремонт на сектор „хищници“ и „маймуни“, обновяване входната зона, изграждане на павилион за продажба на сувенири, изграждане на нова зона за отдих с детска площадка, съобщават от общинската пресслужба.

„Радвам се, че сме на финалната права за реализацията на тази инициатива, защото зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво.  Благодаря на ръководството на фонда, на екипа на зоопарка за положените усилия“, заяви кметът Иван Портних.

„В България има учудващо много от една страна зоокътове, от друга страна те повечето са в немодерен вид. Модерния вид предполага много по-голяма грижа за животните, затова приветствам реализирането на подобен тип проект във Варна“, заяви Мартин Заимов.  Община Варна е първата в България, която получава одобрение за използване на този финансов инструмент за ремонт на зоопарка.

Той е създаден през 1961, а в момента се управлява от общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център”, който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни.

Ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.

Скоростен път ще свързва Варна с Бургас

Коментари

avatar