Редки случаи на тромбоза са докладвани и при ваксините на„Пфайзер“ ,Модерна“ и...

Редки случаи на тромбоза са докладвани и при ваксините на„Пфайзер“ ,Модерна“ и „Джонсън и Джонсън “ /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) съобщи в среда , че рискът от възникване кръвни съсиреци при определени хора трябва да бъдат изброени в листовката като „много рядък“ страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете.

Не само при ваксината на AstraZeneca има докладвани случаи на тромбоза. При другата векторна ваксина, одобрена в ЕС – на Johnson&Johnson („Янсен“), има 3 случая на венозна тромбоза при 4,5 млн. поставени ваксини. При ваксината на Pfizer/BioNTech са регистрирани 54 случая при 34 млн. дози, а при Moderna – 5 за 4 млн. дози.Това става ясно при последвалите въпроси от журналисти по време на онлайн пресконференция на ЕМА .
Тази информацията може да проследите в рамките на 1:06:20 минута във видеото по-долу:ЗА Vaxzevria (бивша ваксина COVID-19 AstraZeneca)


Към 22 март 2021 г. са разгледани 62 случая на тромбози на мозъчни вени и 24 случая на тромбози при вени в коремната област, като общо от всички случаи има 18 смъртни, при ваксинирани 25 милиона души, което значи, че случай с тромбоза е възможен при 0,0003% от ваксинираните.

Към 1 април, 2021 година има 169 случая на тромбози на мозъчни вени и 53 на вени на коремната област при 34 милиона поставени дози на оксфордската ваксина.По-новите данни не променят препоръките на PRAC.

Досега повечето от съобщените случаи са настъпили при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици след ваксинацията. Въз основа на наличните в момента доказателства, специфични рискови фактори не са потвърдени.

От ЕМА препоръчват да се потърси медицинска помощ , ако имате някой от следните симптоми през седмиците след инжектирането:
задух
болка в гърдите
подуване на краката
постоянна коремна болка
неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране.

Освен това от агенцията казват изрично – не препоръчваме да се вземат превантивни мерки при поставяне на ваксина, като да се пият антикоагуланти, например хепарин. Това трябва да се прави само при лекарска препоръка!

Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин (индуцирана от хепарин тромбоцитопения, HIT).

ВИЖТЕ ЛИСТОВКАТА НА Vaxzevria (бивша ваксина COVID-19 AstraZeneca) ТУК

България ще се съобрази със становището на Европейската агенция по лекарствата и препаратът ще се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Това съобщи в сряда директорът на ИАЛ Богдан Кирилов след извънредното заседание на Ваксинационния щаб, свикано от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

ВИЖТЕ ВИДЕО:

Кои държави използват ваксината Vaxzevria (бивша ваксина COVID-19 AstraZeneca)с или без ограничения

АВСТРИЯ

Възобновена употреба.

БЪЛГАРИЯ:

Възобновено ваксиниране от 19 март.

КИПЪР

Кипър поднови поставянето на ваксината на 19 март.

ФРАНЦИЯ

Одобри възобновяването на употребата на ваксината на 19 март, но заяви, че трябва да се дава само на хора на възраст 55 и повече години.

ФИНЛАНДИЯ

Възобнови използването на ваксината на AstraZeneca от 29 март, но ще я дава само на хора на 65 и повече години.

ГЕРМАНИЯ

От 31 март Германия ограничи използването на ваксината до хора над 60 години и групи с висок приоритет. На 1 април германската комисия по ваксините препоръча на хората под 60 години, които са си поставили първа доза на AstraZeneca, да получат различен продукт за втората си доза.

ИРЛАНДИЯ

Възобновяване на употребата след препоръка на EMA.

ИТАЛИЯ

Възобновена употреба на 19 март и италианци, които откажат да бъдат ваксинирани с нея, ще получат алтернатива по-късно.

ЕСТОНИЯ

На 7 април замрази употребата за хора под 60 години в очакване на нова информация.

ЛАТВИЯ

Рестартира ваксинирането от 19 март.

ЛИТВА

Рестартирана употребата на 19 март.

НИДЕРЛАНДИЯ

В момента ваксината се използва само за хора над 60 години, както и за хирурзи или от лекари в домове за възрастни.

РУМЪНИЯ

Възобновена употреба след оценката на ЕМА, дадена след като Букурещ временно спря ваксинирането с конкретна партида от ваксината на 11 март.

ИСПАНИЯ

Испания заяви на 30 март, че ще използва ваксината за хора на възраст 55-65 години, а ден по-късно заяви, че ще разшири ваксинацията и за основните работници на възраст над 65 години. Във вторник районът Кастиля и Леон замрази поставянето до разясненията от ЕМА.

ШВЕЦИЯ

Възобновена употреба на ваксината на 25 март за хора на 65 и повече години, но има ограничения за шведите под 65 години.

ДАНИЯ

Ще удължи спирането на ваксинирането с този продукт с три седмици в очакване на допълнителни разследвания, след като първата двуседмична пауза приключи на 25 март. Местно проучване показа, че всеки трети датчани ще откаже да получи такава доза.

Великобритания се води от изводите на собствения лекарствен регулатор (MHRA) и според телевизия Channel 4 News там обмислят ограничаване употребата на тази ваксина за по-млади хора, като за тези под 30 години това е почти сигурно. От MHRA казват, че формално не е взето никакво решение и продължава проверката на случаите на поява на сиреци.

В САЩ производителят още не е кандидатствал за одобрение, а миналата седмица д-р Антъни Фаучи, един от най-авторитетните епидемиолози в страната, каза, че може и изобщо да няма нужда от продукта на AstraZeneca.

Норвегия ще отложи решението за използването на ваксината, заявиха властите на 26 март, като то се очаква до 15 април.

Северна Македония въведе предпазна мярка – на 31 март здравният министър Венко Филипче заяви, че дозите от AstraZeneca ще бъдат ограничени до хора на възраст над 60 години.

В Австралия ще продължи програмата си за ваксиниране въпреки случаите на съсирване на кръвта, за които бе съобщено на 2 април, съобщиха здравните служители на следващия ден.

В Канада има пауза в предлагането на ваксина на хора на възраст под 55 години и се изисква нов анализ на ползите и рисковете от дозите въз основа на възраст и пол.

Грузия ограничи употребата на ваксината след смъртта на медицинска сестра от анафилактичен шок и ваксинациите ще продължат само в медицински центрове, предаде на 19 март информационна агенция ТАСС.

Индонезия поднови използването на ваксината на 22 март, но с предупреждение към някои подлежащи на ваксиниране.avatar