Проучване: Търпението на българите намалява,искат облекчаване на мерките

Проучване: Търпението на българите намалява,искат облекчаване на мерките

СПОДЕЛИ

Висока тревога и намаляващо търпение на българите, регистрират от “Галъп интернешънъл” на базата на данни от социологически сондаж.

Расте тревогата за работното място . Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Според мнозинствата, моментът за сериозна демобилизация все пак още не е дошъл, но те не биха желали и удължаване на извънредното положение след средата на май.

Това показват изводите от задълбочен социологически сондаж на Галъп интернешънъл, проведен сред 915 души чрез телефонно интервю между 21 и 23 април. Това е пето поредното изследване и позволява отчитане на тенденции, както и сравнение с първия подобен задълбочен сондаж преди месец.

Обществото вече оценява по различен начин различните мерки. Хората очакват ясна работа на държавата за запазване на икономиката, а мерките досега се оценяват като недостатъчно ефективни и работещи, е друг извод от сондажа.

Сериозна критика среща затварянето на парковете: 59% са „против“, а 39% са „за“. Останалите се затрудняват да отговорят. На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21% не ги одобряват.

Забраната за пътуване между градовете вече не получава подкрепа сред мнозинство. Преди месец я подкрепяха 56 на сто, 40 на сто не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната – 53 на сто казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, 40 на сто смятат, че е правилно, а останалите се затрудняват да отговорят.


Цялото изследване вижте тук

avatar