Пробите от хотела, където почина турист от Легионерска болест, са били отрицателни

Пробите от хотела, където почина турист от Легионерска болест, са били отрицателни

СПОДЕЛИ

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая на Легионерска болест /Легионелоза, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания. Това информираха от Министерство на здравеопазването във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване на двама граждани на Великобритания, които са били на почивка в Слънчев бряг.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален” шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

avatar