Британец издъхна след почивка в България, близките му винят туроператора

Британец издъхна след почивка в България, близките му винят туроператора

СПОДЕЛИ
Снимка: Скрийншот Мирър

Британският турист Джон Коуън е издъхнал само седмица, след като се завръща в дома си от курорта Слънчев бряг. Той е бил на почивка в хотел “Калофер”. Според близките му той се е заразил с т.нар. легионерска болест и само седмица след завръщането си у дома в Хамилтън, е починал.

За случая съобщава британският таблоид Mirror. Публикацията е придружена със снимка на хотела. Мъжът е починал на 19 юни.

Близките на 43-годишния Коуън са категорични, че той се е разболял именно по време на престоя си в 3-звездния хотел в българския курорт, а състоянието му се влошило у дома и вече са завели дело срещу туроператора Jet 2, организирал екскурзията.

След завръщането си, Коуън е бил няколко дни на легло, след това се появил остър недостиг на въздух. Личния му лекар е констатирал, че е болен от пневмония. Коуън е бил незабавно настанен в болница, но инфекцията е причинила блокаж на бъбречните функции. По време на наложилата се операция сърцето на мъжа е спряло за около 30 минути, което довело до фаталния изход.

Близките на покойния твърдят, че и други четирима негови приятели също са се разболели от легионелозата. В публикацията се посочва, че са взети проби от водата в хотела, но анализите за наличието на опасната бактерия са отрицателни.

Министерството на туризма се е самосезирало за случая с починалия британски турист. Оттам подчертават, че ще информират всички компетентни институции и ще се извършат проверки.

Източник на заразата са предимно водоснабдителни системи. Заболяването не може да бъде предадено от болен човек на друг. То започва 2 до 10 дни след заразяването, с висока температура, втрисане и мускулни болки. 

avatar