Президентът поиска оставка на правителството и главния прокурор

Президентът поиска оставка на правителството и главния прокурор

СПОДЕЛИ
Снимка: БГНЕС


Президентът поиска оставката на правителството и главния прокурор. Той обвини управляващите, че в непосредствена близост до протеста пред президентството са организирали своя митинг.

Вижте пълния текст на обръщението на президента:

Уважаеми сънародници,

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата.

Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак – са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри.

Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението,каза Радев.

Радев иска цялата власт в държавата сега и безконтролно“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг. Нищо по-болно от това няма едни българи да бият други българи, каза още той и поздрави  протестиращите, които не нарушават обществения ред.

Призовавам всички да пазим България, защото друга държава си нямама“, заключи той.

Няма визия какво следва след подбуждането на метежите, каза от своя страна социалният министър Деница Сачева. Политичческият екстремизъм на Радев е опасен за държавата. Трябва да се възстанови институционалния диалог. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да си каже. Всички сме се заклели да пазим  демокрацията.

В днешното си изказване президентът намекна, че има забележки и към Европа. Ние искаме да опазим демокрацията.

avatar