Предлагат помощта за първо дете да стане 1000 лева

Предлагат помощта за първо дете да стане 1000 лева

СПОДЕЛИ

Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева за осигурените майки

Eкспертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева за осигурените майки, да има детски добавки за всички деца и данъчни облекчения за семействата с деца. Това са мерки за подобряване на демографското състояние, обсъдени преди няколко дни в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. За предложенията стана известно от становище от днес на Българската стопанска камара по мерките.

Предложенията са разработени от експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са участвали експерти от различни области, които имат отношение към демографската политика, включително и от БАН, предаде БТА.

Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева, но само за осигурените майки. Предвидената подкрепа  при раждане на второ дете е от 2000 лева, 5000 при трето и по 2000 при всяко следващо.

Размерът на помощта през 2019 г. е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете, 300 лв. за трето дете и 200 лв. за всяко следващо дете.

Второто предложение на експертите предвижда промяна на режима за изплащане на детски добавки, като се премахва доходния критерий. Изплаща се на всяко дете в повишен размер.

В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две – 90 лева, за близнаци – 75 лева. Това е при подоходен критерий от 400 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 500 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта.

Експертната група е изчислила, че за промяната са необходими още около 55 млн. лева.

Експертната група предлага и облекчение за ипотечните заеми на млади семейства с деца – държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лева при раждането на второ дете, 5000 лева при раждането на трето дете, и по 2000 лева при раждането на всяко следващо.

Коментари

avatar