Oпасност от лавини в големите планини

Oпасност от лавини в големите планини

СПОДЕЛИ

Заради затоплянето на времето се очаква повишаване на опасността от лавини в големите планини, предупреждават от БНТ. Туристите да излизат в планината добре подготвени, да следят прогнозата за времето и да са със сключени планински застраховки. Любителите на зимните спортове е редно да се придържат към обозначените писти и да не карат по северните и североизточните склонове на големите планини, както и по западните на Стара планина.

“Времето в последните няколко дни не е много добре, като за Пирин има висока лавинна опасност, за Рила – значителна, а за Витоша е средна. Трябва да се има предвид, че има локални климатични особености в големите планини, заради което лавинната опасност е висока.” Това обясни пред камерата на БНТ дежурният в ПСС Тервел Тотев.

В Пирин се очаква затопляне, заради което и ще се повиши лавинната опасност.

В никакъв случай не трябва да се навлиза в опасните склонове в Пирин, които са северните, североизточните, а в Стара планина – и западните.

Южните склонове са сравнително безопасни, но изискват подготовка.

Туристите трябва да имат предвид рязкото затопляне, а на височина над 1800-2000 м. се очаква ураганен вятър, особено във Витоша и Стара планина. Трябва да излизат в планината подготвени, със заредени телефони и сключени планински застраховки.

avatar