Община Приморско отбеляза Деня на винарите /СНИМКИ/

Община Приморско отбеляза Деня на винарите /СНИМКИ/

СПОДЕЛИ

С ритуално зарязване и винени конкурси жителите на община Приморско почетоха празника на винарите, лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан.

Село  Ново Паничарево беше първото от общината, в което се извърши обичаят по зарязване на лозя. Български обичай по зарязването на  лозята се състоя в двора на Гено Иванов. В зарязването се включиха главния секретар на община Приморско г-жа Мария Георгиева и г-жа Яна Жекова- кмет на село Ново Паничарево. Битова група „Странджанска Зеленика“, бяха подготвили за празникът богата програма.  Веселието  продължи на площада, където се извиха кръшни хора, а малко по-късно жури от познавачи на виното и ракията избраха най-добрите производители. При червените вина 1 място зае Костадин Тарпанов, най-пивкото бяло вино е на Дарина Петрова, а при  розето наградата отиде при Марийка Магриотова. При твърдите напитки  ракията на Атанас Иванчев, спечели одобрението на журито.

По случай празникът в Ново Паничарево за здраве раздаваха вино, мезета и обреден хляб.

В Ясна поляна, Писменово и Веселие също останаха верни на традицията и ритуално „зарязаха”лозята.  И тук производителите на вино бяха подложени на оценка за майсторлък.

В Ясна поляна ритуалът  по зарязването беше извършен в дворът на семейство Орманови, където дойдоха жители и гости на селото, а под съпровода на гайдата се изви хубаво българско хоро.

Състезанието при червените вина, беше едно от най-оспорваните, с равен брой точки се класираха Димитър Тодоров, Благой Орманов и Тодор Симеонов. Наградата за най-добро бяло вино грабна Минчо Магриотов, а за най- пивка ракия Ламбо Цацаров.

Във Веселие изявени винопроизводители предоставиха най-доброто от своето производство, за да се окичат с титлата „Цар на виното”. Журито имаше тежката задачата да опита и оцени гроздовия еликсир и да постави оценка на участниците.

Журито класира при червените вина на първо място Огнян Райчев, второто място зае Ценко Цанков, а трето Вълчо Бахов. При бялото вино се отличиха съответно на първо, второ и трето място Вълчо Бахов, Иван Арабаджиев и Апостол Драчев.

За най-добри ракиджии в селото бяха определени Мартин Василев- първо място, Апостол Драчев- второ място и Ценко Станков на трето.

Празникът споделиха главният секретар на Община Приморско г-жа Мария Георгиева и главният счетоводител на общината г-жа Дукена Коемджиева.

В село Писменово за най-добър винар за реколта 2019, бе определен Дамян Дринков.

В Приморско ритуалът по зарязването, беше извършен в две къщи на семейство Филипови и  Парушеви. Домакините посрещнаха ансамбъл „Приморско“ и групата за стари градски песни „Морска звезда“ с художествен ръководител Христо Йорданов и заедно извършиха стария български обичай. След което се отправиха към площадът на града за едно кръшно българско хоро.

Хорото, със своя смисъл на ритуално обиграване на територията има ключов характер при празника. Хоро играят и мъжете на лозето със забучени в пояса или свити на венец лозови пръчки. Хоро се играе на общата трапеза на лозята, хора и ръченици се играят по пътя от лозята до селото. Накрая в средата на селото, на мегдана, се играе така нареченото  Зарезанско или Трифонско хоро.

avatar