Новото приложение за “състаряване” във Фейсбук е опасно

Новото приложение за “състаряване” във Фейсбук е опасно

СПОДЕЛИ

Новото популярно приложение във Фейсбук, което “състарява” снимките на хората, може да крие неподозирани опасности, пише британския вестник Индипендънт.

Преди дни американският сенатор Чък Шумър поиска ФБР и Федералната комисия по търговия да разследват приложението за мобилни телефони FaceApp и създателите му.

Приложението ФейсАп (FaceApp), което използва изкуствен интелект, за да преправи снимка на потребителя, който може да види как ще изглежда като по-възрастен или като човек от другия пол.

ФейсАп не само взема снимката ви, но получава право на достъп до всичките ви снимки, цялата история на търсенето ви, постоянно, необратимо и в сила за целия свят разрешение да използват снимката ви, името ви, вашия образ.

За да бъде обработена снимката, тя трябва да бъде изпратена на сървърите на руските създатели на приложението.

В споразумението, което се предлага на потребителите се казва, че те отстъпват на създателите на FaceApp всички права да правят със снимката каквото пожелаят.

Може да се окаже, че снимка, която потребител е изпратил, смятайки че тя ще остане частна собственост, се използва в публичното пространство от FaceApp, за каквото от компанията преценят.

За създателите на приложението не се знае практически нищо, освен че са от Русия.

Приложението е създадено през 2017 година, компанията “Уайрлес лабс” има 80 милиона активни потребители, според сайта ѝ. Главният изпълнителен директор Ярослав Гончаров е бил на висш пост в Яндекс, известен като руския Гугъл.

Няма доказателства, че компанията предоставя данни на руското правителство. В изявление “Уайрлес лабс” отрекоха да продават или да споделят данните на потребителите си с трети страни. От компанията заявиха – “99 процента от хората не се логват и следователно нямаме достъп до данни, които биха ги идентифицирали”.

Създателите на приложението твърдят, че трият повечето от снимките от сървърите си 49 часа след качването. Експерти обръщат внимание на неяснотата, която поражда думата “повечето”.

Коментари

avatar