Главният здравен инспектор:Медиите да не преекспонират пандемията!

Главният здравен инспектор:Медиите да не преекспонират пандемията!

СПОДЕЛИ

Моля медиите – изместете фокуса. Хората се умориха. Пренаситихме се от тази информация. Всичко е казано вече. Нито ще измрем, нито пък „няма нищо“.  Този призив отправи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в “Лице в Лице”по БиТиВи и в “Референдум”по БНТ във вторник.

От 7 канала снощи 5 говореха за COVID. Хората са уморени, да не говорим за здравната система”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Явно е, че ще живеем с тази пандемия още вероятно може би година, докато дойде ваксина, която да се окаже ефикасна и да се спре разпространението, каза още Ангел Кунчев.

Има рязък скок на случаите, но цифрите са подобни в цяла Европа с изключение на две страни. Според Кунчев сме в началото на очакваната есенно-зимна вълна. Но, подчерта той, в това няма нищо неочаквано.

Към момента 1200 легла за лечение на коронавирус са заети, а страната разполага с общо 8000. На този етап, дори при три пъти по-голяма заболеваемост, системата ще издържи. Ако това продължи, нещата ще станат лоши, успокои доц. Кунчев.

Мерки от рода на блокиране на градове и населени места няма да има, увери главният държавен здравен инспектор.

Ако има лица, които са били контактни на заразен, съветът е те да изчакат няколко дни, преди да си направят PCR тест, обясни още Кунчев.

Вижте видео с цялото интервю на доц. Ангел Кунчев :

avatar