Държавата осигурява детегледачки за работещи родители до 2023 г.

Държавата осигурява детегледачки за работещи родители до 2023 г.

СПОДЕЛИ
Снимка:На морето.бг

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или втората година от майчинство, могат да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта е удължена до 2023 г., като за целта са отпуснати допълнително 15 милиона лева.

Кой може да възползва от мярката?

– Родителите на деца до 5 години, които не са записани на ясла или детска градина могат да получат детегледач за до 8 часа дневно.

– Хората с три или повече деца до 12 години, записани на детска градина или училище могат – за до 4 часа.

Важно условие – ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Възможно ли е бабата да е детегледачка?

На практика отговорът е да. Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, който е регистриран в Бюрото по труда.

Как се кандидатства?

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес, а всички условия и необходими документи могат да бъдат намерени на интернет страницата на Агенцията по заетостта.

avatar