България изгони руски дипломати,шпионирали армията ни

България изгони руски дипломати,шпионирали армията ни

СПОДЕЛИ

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната,съобщават от МВнР.

По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, което е престъпление.

Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани.

Според информация на БНТ двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков.

Те са подозирани за шпионаж и съботажи в български военни заводи. Данни на ДАНС сочат, че двамата събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F 16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове.

Разследването е събрало и доказателства, които водят до обосновано предположение, че е възможно да са свързани и със зачестили странни инциденти в български военни заводи.


Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Обичайната процедура при лица с дипломатически паспорт е външният министър да връчи нота на посланика за обявяване на персона нон грата на съответния дипломат, уличен в шпионаж.

avatar