Концесионерът на летищата във Варна и Бургас е оптимист за 2021

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас е оптимист за 2021

СПОДЕЛИ

Очакванията за следващата година са по-оптимистични.Вече има заявки за полети от Полша, Чехия и Германия, въпреки несигурността в цял свят заради пандемията.Това заяви пред БНТ Димитър Биков, началник отдел „Авиационен маркетинг“, Летище Варна.

Според предварителните прогнози, летищата във Варна и Бургас могат да обслужат над 2,5 милиона пътници през 2021 година.

Кризата с коронавируса засегна сериозно и въздушния транспорт. Най-трудната си година изпращат летищата във Варна и Бургас. Двата аеропорта отчитат близо 80% спад на пътниците през тази година.

Равносметката показва, че Летище Варна през тази година е обслужило малко над 600 000 пътници, което е със 70% спад спрямо миналата година. По-драматични са цифрите за аеропорта в Бургас, където са преминали едва 400 000 пътници. Това е с 85% по-малко спрямо 2019 г.

„Искрено се надяваме, че на политическо ниво ще се постигне договорка за отваряне на руския пазар, който е от изключителна важност, особено за летище Бургас. Също, че България ще бъде включена в „зелен коридор“ за английските полети и ще се възобновят полетите на големите английски туроператори“, категоричен е Биков.

На летищата в морските градове ще бъде открита лаборатория за антигенно и PCR тестване. При необходимост ще се правят тестове на пътниците и персонала.

„Ние имаме партньор, който работи по PCR лабораторията. Сега сме в последната фаза на отварянето й. Получаваме подкрепа от различни организации. Не е лесно, защото те имат заболели сред персонала си. Но ще я отворим съвсем скоро“, обясни Франк Кванте, изпълнителен директор на летищата във Варна и Бургас.

Въпреки кризата и трудната година, не се е наложило да се правят големи съкращения на персонала. От компанията са кандидатствали по мярката 60/40, за да запазят работниците си.

avatar