Жена от Бургаско почина след ухапване от кърлеж

Жена от Бургаско почина след ухапване от кърлеж

СПОДЕЛИ

Жена на 65 г. от Камено е издъхнала в бургаската болницата, където е била приета с марсилска треска след ухапване от кърлеж,съобщи 24 часа. Това е първата жертва на кръвосмучещите в Бургас за тази година. Жената починала въпреки лечението, което лекарите предприели, потвърдиха от РЗИ.

Над 40 души ухапани от кърлежи във Варна за седмица

Два случая на марсилска треска са регистрирани в Бургаска област от началото на годината досега, трима са развили лаймска болест след ухапване от кърлежи.

Съвети за превантивни мерки срещу ухапване от кърлежи:

При ухапване от кърлеж не изпадайте в паника ,а потърсете компетентна медицинска помощ.Винаги след изваждането, в рамките на един месец ако повишите температура съобщавайте за кърлежа, не забравяйте.

Избягвайте посещение на райони с гъста растителност и висока влажност, поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата да се използват утъпкани и лишени от буйна растителност места. Специалистите съветват да се използват репеленти (отпъждащи кърлежите препарати) под формата на лосиони, спрейове, кремове и др.

Внимание трябва да се обърне и на облеклото, с което излизаме в тревни площи. Препоръчват се панталони с пристегнати крачоли, дрехи с дълги ръкави, както и високи обувки. След разходка пък е добре да се огледа тялото за наличие на кърлежи, които своевременно следва да се отстранят, като се внимава да не се спукат или смачкат. От РЗИ съветват още за редовно преглеждане и обезкърлежаване на домашните любимци.

Ако все пак насекомото вече е успяло да се впие в кожата има няколко препоръки за действие. Кърлежите не се третират предварително. Улавят се близо до кожата с пинсета, или ръка облечена в ръкавица и се изтеглят, като се внимава да не се разкъса тялото или да не се откъсне устният апарат. Ако част от устния апарат се откъсне и остане в кожата той се отстранява със стерилен инструмент в лечебно заведение. Мястото на ухапване се обработва с йод или спирт. Ухапаният трябва да се самонаблюдава 30 дни за: общи прояви – температура, ставни и мускулни болки, главаболие, обрив по тялото; локални прояви – на мястото на ухапване – зачервяване, оток, болка. При подобни симптоми е задължителна консултацията с личния лекар или специалист инфекционист.

avatar