Жълт код за силен вятър в почти цяла България

Жълт код за силен вятър в почти цяла България

СПОДЕЛИ

Жълт код за силен вятър е обявен днес в почти цяла България – в 24 от общо 28 области, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Ловеч, Пазарджик, София-област и София-град. На завет остават само 3 области от Югозапада – Перник, Кюстендил и Благоевград, както и Смолян. Средната скорост на вятъра ще е 14-19 м/с, като се очакват пориви до 24 м/с (над 86 км/ч). 

Жълт код за силен вятър има и над морето в района на крайбрежието на територията на областите Добрич Варна и Бургас. Там се очаква югозападен вятър, следобед – обръщане от северозапад, със сила 6-7, пориви – 8 бала.

По Черноморието облачността от запад ще се увеличава и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно до силен вятър от запад-югозапад, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е около 8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

avatar