Заведенията отварят за клиенти на 1 март

Заведенията отварят за клиенти на 1 март

СПОДЕЛИ
Снимка:Архив- На морето.БГ

Ресторантите, които са затворени заради коронавируса, ще бъдат отворят на 1 март. 

Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Нощните заведения вероятно ще отворят на 14 март. 

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша. На заседанието при премиера епидемиологичната обстановка бяха удължена до 30 април. 

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. Преди това те се заканваха, че срещата няма да се състои. На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други – не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

avatar