Затварят нощните заведения в София ,Перник,Шумен и Сливен

Затварят нощните заведения в София ,Перник,Шумен и Сливен

СПОДЕЛИ

Барове, дискотеки, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито затварят в Перник и Сливен за срок от 14 дни, като заповедта влиза в сила от 24-ти октомври. 

В Шумен също затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември.

За две седмици се затварят нощните заведения в София – барове, клубове и дискотеки. Това съобщи столичният кмет в профила си във Фейсбук.

По думите ѝ броят на свободните легла за COVID пациенти в интензивните отделения на София намалява чувствително. Тя каза още, че е разговаряла за проблема с директорите на лечебни заведения.

„София се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая. Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки, като в България те са най-леките възможни“, каза Фандъкова.

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения“, каза столичният кмет и добави, че предстои днес общинският щаб да обсъди допълнителните мерки.

Фандъкова обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката с нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората.

Българският лекарски съюз настоява да се засилят мерките срещу разпространението на коронавируса вместо да се спира плановата дейност на болниците. Това се казва в позиция на организацията, изпратена до медиите. Допълват, че медиците са на ръба на психическото и физическото си изтощение на фона на това, че се увеличават случаите на зараза сред тях, а 21 медици вече са загубили живота си.

Съюзът не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена, посочват от организацията, но призовават да се затворят нощните заведения и да има рестрикции за спортните събития, където не може да се контролира и гарантира спазването на предпазните мерки.

avatar