Затварят бензиностанции ако извършват нелегална продажба на горива

Затварят бензиностанции ако извършват нелегална продажба на горива

СПОДЕЛИ

Бензиностанции, складове за горива и цистерни ще бъдат запечатвани за 3 години, ако извършват нелегална продажба на петрол и петролни продукти. Това предвиждат приетите от кабинета промени в Закона за горивата. Праговете за банкова гаранция към петролните търговци отново разединиха големите и малките играчи на пазара.

От петролната и газова асоциация са притеснени, че пада банковата гаранция за търговците на едро от 500 хил. в момента, на едва 10 хил. и се позволява превоз на петролни продукти без фискален документ.

Публикуваният преди време ремонтират проект за обществено обсъждане предвиждаше изискването търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. капитал да отпадне, като вместо това размерът на минималния капитал ще се диференцира спрямо размера на бизнеса. За търговците на дребно се предлагаше да се върне възможността обектът да е преместваем, а за строителните компании – да снабдяват с горива както собствените и наетите от тях, така й превозните средства на подизпълнителите си.

Министърът на икономиката смята, че този въпрос те първа предстои да се дискутира.

С одобрения проект на закона ще се облекчат изискванията за регистрация, сред които отпадане дейността по временно съхранение и/или зареждане от земеделски стопани, намаляване на изискуемия праг за капитал или активи, както и намаляване размера на обезпечението. Прецизират се общите и специалните условия за всички дейности, както и необходимите документи за регистрация, посочват в решението си министрите.

Преди да бъде приет в пленарна зала, законът ще мине през обсъждане в парламентарната комисия за борба със сивата икономика

Коментари

avatar