Заради риск от рак: Европа забрани най-използвания оцветител за храна

Заради риск от рак: Европа забрани най-използвания оцветител за храна

СПОДЕЛИ

Страните членки на ЕС постигнаха съгласие днес за забрана на широко използван оцветител за храни, известен като Е171 по етикетите, предаде АФП.

През май Европейската агенция по безопасност на храните установи, че има риск наночастиците да причинят увреждане на ДНК и че не може да бъде установено безопасно всекидневно ниво за консумацията им.

Освен ако до края на годината не бъде възприето възражение нито от Съвета, нито от Европейския парламент, текстът ще влезе в сила в началото на 2022 г. След това ще започне 6-месечен период на постепенно прекратяване, след който ще се приложи пълна забрана в хранителните продукти.

E171 е най-ефективният бял оцветител в храната.

Титанов диоксид се използва като избелващ оцветител в редица продукти като захарно тесто ,дъвки, сладкиши, хранителни добавки, супи и бульони,шоколадови бонбони, печива, закуски,сирена.Намира приложение и като оцветител в приготвянето на сухо мляко.Често се използва за придаване на естествена белота и непрозрачност на храните, като сладолед, айсинг за торти и кремове за кексчета.

Титановият диоксид на цвят е светло, бяло съединение. Придава яркост и текстура на много храни, като ги прави да изглеждат по-привлекателни. Често се използва като антислепващ агент.

В САЩ хранителната добавка E171 се използва от 1966 г. и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръчва нейната концентрация най-общо под 1% от теглото на храната дневно.

Въздействие върху човека

Когато се използва в храната, титановият диоксид не влиза в кръвообращението и преминава през храносмилателната система непроменен и неусвоен.Предозирането с титанов диоксид не е желателно, особено от хора с понижен имунитет. Вдишването на праха може да доведе до ракови заболявания, проблеми с черния дроб и бъбреците.


Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments