Започват тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора /ВИДЕО/

Започват тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Биотехнологична компания Мoderna Therapeutics със седалище в Кеймбридж, щата Масачузетс, е доставила първите партиди от своята ваксина срещу COVID-19, съобщи The Time. Ваксината е създадена само 42 дни след като бе осъществено генетичното секвениране на вируса COVID_19, наречен още SARS-CoV-2. То стана факт в средата  на януари благодарение на усилията на китайски изследователи.

Първите флакони са изпратени до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), които са част от Националния здравен институт (NIH) на САЩ в Бетезда, където ще се извърши подготовката за изследване на ваксината върху хора. Очаква се това да стане през април.

Първият пациент, който доброволно се е включи в проучването, е пътник, който е бил върнат в САЩ, след като пробата му за новия коронавирус е била положителна. Той е тестван на борда на круизния кораб Diamond Princess. Други като него, с положителна проба за COVID-19, които са хоспитализирани, също ще бъдат част от проучването.

Ваксината срещу COVID-19 е разработена за рекордно кратко време, тъй като се основава на сравнително нов генетичен метод, който не изисква големи количества вируси, а разчита на iРНК. Според експертите вирусната информационна РНК кодира правилните коронавирусни протеини, които след това се инжектират на хора и провокират образуването на антитела в организма, което е в основата на желания имунен отговор.

Учените от NIH също са започнали да тестват върху човек антивирусно лекарство, наречено Remdesivir, което е било първоначално разработено за вируса Ебола. Пациентът е бил заразен с SARS-CoV-2. Процесът ще бъде ще бъде ръководен от екип в Медицинския център на Университета в Небраска.

Remdesivir показва обнадеждаващи резултати сред животни, заразени с два свързани коронавируси, единият причиняващ тежък остър респираторен синдром (SARS), а другият – причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS), обясняват изследователите.

Междувременно още трима души са починали от новия коронавирус в Италия. С това общият брой на смъртните случаи в страната достигна 17, съобщи националната информационна агенция АНСА, като се позова на най-новите данни на властите.

В четвъртък италианските власти изнесоха данни за 528 заразени, съобщи Ройтерс.

Броят на заразените с новия коронавирус в Швейцария нарасна до шест, след като властите потвърдиха един случай в северния кантон Ааргау.

Броят на заразените в Австрия достигна пет, предаде ТАСС, като се позова на агенция АПА.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Заради коронавируса: В Южен Китай спират да ядат кучета и котки /ВИДЕО/ Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | Заради коронавируса: В Южен Китай спират да ядат кучета и котки /ВИДЕО/

[…] […]