Започват проверки по рибните магазини преди Никулден

Започват проверки по рибните магазини преди Никулден

СПОДЕЛИ

Агенцията по храните започва проверки по тържищата и рибните магазини в цялата страна. Инспекторите ще следят за качеството на рибата, нейният произход и за продажбата на нерегламентирани места.

Тържищата в Бургас вече са пълни с риба. Предлагат се характерните за този сезон риби като чернокоп, сафрид, паламуд и шаран.

Цената на рибата и специално на шарана няма да се повиши. Това уверяват търговци от Бургас.

Цената на чернокопа, в зависимост от големината, е между 6 и 8 лв. за килограм, а на сафрида – 6 лв. Шаранът, който традиционно присъства на трапезата на Никулден, се продава за 6 лв. Бургазлии очакват цената му да се повиши точно за празника.
Търговците обаче са уверени, че поскъпване на рибата и специално на шарана няма да има. Ако все пак цената му се повиши, ще е с не повече от 50 стотинки за килограм. Според тях най-добрият шаран за Никулденската трапеза тежи около 3 кг.

За да разберете дали шаранът е пресен, трябва да обърнете специално внимание на очите и хрилете,казват опитни рибари. Очите на рибата трябва да са бистри, а хрилете нежно розови до яркочервени. Обърнете внимание и на коремната част на рибата – тя трябва да е плоска, а не подута. Подут корем подсказва за хранене с неподходяща храна. Месото на прясната риба е твърдо и еластично. Когато го натиснете с пръст, то веднага възвръща формата си.

avatar