Започват проверки на яйцата, агнешкото месо и козунаците преди Великден

Започват проверки на яйцата, агнешкото месо и козунаците преди Великден

СПОДЕЛИ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден, съобщиха от Агенцията. Засилените проверки ще стартират на 15 април (понеделник) и ще продължат до 6 май 2019 г. включително.

Основно ще се инспектират яйца, бои за яйца, агнешко месо и козунаци.По време на празничните дни ще има и дежурни инспектори на всички областни дирекции по безопасност на храните, до които ще могат да се подават сигнали.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни (ДПЖ), ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели.

За месото от ДПЖ с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) маркировката ще е в червен цвят. При поставянето ѝ и в двата случая трябва да се спазва изискването да е на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини всяко парче да има здравна маркировка.

avatar