Започват менте намаленията за Черния петък

Започват менте намаленията за Черния петък

СПОДЕЛИ
Най-честата хватка е малко преди Черния петък редовните цени на стоките да се вдигнат солидно, а в самия ден на разпродажбите да лепнат върху етикетите “намалено”.

Черният петък тази година е на 29 ноември 2019 г.

Внимавайте за измами и подвеждащи реклами по време на Черния петък, предупреждават от Асоциацията за защита на потребителите.

Проучване на асоциацията показва, че 50% от българските потребители ще пазаруват на Черния петък, който тази година се пада на 29 ноември 2019 г.

Средно ще бъдат похарчени около 500 лв. на човек. Най-голямо ще бъде пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините. Най-търсени ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

Най-честата хватка е малко преди Черния петък редовните цени на стоките да се вдигнат солидно, а в самия ден на разпродажбите да лепнат върху етикетите “намалено”.

Друг трик на търговците е да опнат пред магазина плакат с надпис “Намаление до -70%”, без да уточняват за кои стоки се отнася това. Подвеждащо е и това “до”, защото може да се окаже, че повечето отстъпки са в диапазона 5-10 на сто. Очевидно важното е клиентите да повярват, че купуват много изгодно. Нерядко в деня на големите разпродажби магазините просто гледат да изчистят складовете си и вадят оттам залежали и демодирани стоки, които предлагат примамливо евтино.

Не се поддавайте на шопинг манията и преди да купите, проверете дали същата стока не се предлага по-евтино другаде и дали цената наистина е ниска, съветват от комисията за потребителите.

Aĸo иcĸaтe дa ce yвepитe дaли нaмaлeниeтo e peaлнo ,cлeдвaйтe тeзи cтъпĸи:

Koпиpaйтe имeтo нa мoдeлa, ĸoйтo cтe cи xapecaли
Bъвeдeтe гo в тъpcaчĸaтa нa Gооglе, ĸaтo дoбaвитe и ĸлючoвa дyмa „цeнa“ Избepeтe peзyлтaтитe oт пocлeднитe 30 дни. Oтвopeтe ĸeшиpaнaтa вepcия нa изтoчниĸa и тaĸa щe paзбepeтe ĸoлĸo e cтpyвaл мoдeлът пpeди пpoмoциятa.

Πpoдyĸтитe, излeзли нa пaзapa пo-paнo пpeз гoдинaтa, ca в цeнтъpa нa cдeлĸaтa. Имa мнeниe, чe в Чepния пeтъĸ тъpгoвцитe пpoбyтвaт caмo зaлeжaлa cтoĸa. Hяĸъдe тoвa мoжe дa e тaĸa, нo дpyгaдe нe oтгoвapя нa иcтинaтa – тъpгoвeцът caм peшaвa. И инфopмиpaният ĸyпyвaч, мoжe дa види paзлиĸaтa и peaлнo дa cпecти знaчитeлнa cyмa.

Бъдете бдителни, когато поръчвате от телефона

Когато използвате мобилни устройства, за да поръчате стока или услуга, бъдете особено внимателни. Причината е, че на по-малкия екран на телефона е възможно цените или условията за покупката да не се виждат достатъчно ясно и така да се окаже, че стоката всъщност не е толкова изгодна, колкото очаква човек.

Проверете предварително правилата на онлайн магазина, както и как може да върнете стоката или да замените дрехата с друг размер, например.

Важно е да се четат и най-малките букви и целите общи условия, преди да се направи дадена поръчка.

Проверете добре търговеца, преди да пазарувате онлайн

Всички фирми са задължени да дадат на сайта си пълни данни за контакт, включително пощенски адрес. А вие от своя страна бихте могли да проверите този адрес чрез търсене в интернет – например в Google maps.
Ако пазарувате от сайтове, базирани извън ЕС, то възможността за защита е ограничена.

Плащайте сигурно

Не плащайте и не отваряйте интернет банкирането си през обществено достъпни WIFI връзки – в хотела или в парка. Плащането с кредитна карта или през системи като Paypal дава допълнителна защита в случай на проблем.

Над 50% от българските потребители ще пазаруват на “Черен петък”, който тази година се пада на 29 ноември 2019 г. Това показва проучване на Асоциацията за защита на потребителите. Средно ще бъдат похарчени около 500 лв. на човек. Най-голямо ще бъде пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините. Най-търсени ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките. Отстъпките средно са между 40 и 60%.

avatar