Започва фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Започва фестивала на фолклорната носия в Жеравна

СПОДЕЛИ

Дванадесетото издание на Международния фестивал на фолклорната носия “Скок във времето” в Жеравна се открива днес в 20.00 часа с връчване на годишното отличие “Апостол на българщината” и Възпоменание за героите на България.

Ще има концерти на “Ева квартет”, Стоян Янкулов – Стунджи и Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”, народно веселие с различни музиканти – “100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийски оркестър “Гергьовден”, Етрополска духова музика и солистката на НФА “Българе” Албена Вескова.

От 23.00 часа ще започне “Олелия” – народни хора, песни и игри около големия огън с “Виевска фолк група”.

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл “Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на “Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.

avatar