Започна беритбата на Черната роза от Халфети /ВИДЕО/

Започна беритбата на Черната роза от Халфети /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

През май започна събирането на реколтата от прочутите и изключително редки рози на Турция, известни като „перлата на Ефрат”.

Черната роза от Халфети – малко селце в Югоизточна Турция, е известна със своя уникален цвят и мирис, които се дължат на почвата, върху която се отглеждат.

През 2013 г. Халфети е избран от координационния комитет на Cittaslow International за „бавен град“ и е описан като „скрит рай“ на региона с неговите исторически каменни къщи и красиви природни пейзажи, към които розите са още едно допълнение.

Поради уникалните си географски особености, спиращите дъха черни рози могат да растат само в града, към който в края на пролетта и началото на лятото се стичат хиляди хора, за да станат свидетели красивата цветна гледка.

Преди няколко години областната управа, общината и областната дирекция по земеделие и горско стопанство специално за черните рози организираха изграждането на три оранжерии, за да ги спасят от изчезване, пише „Сабах”.

Поради ограничителните мерки срещу разпространението на новия коронавирус, розите тази година ще могат да очароват единствено хората от региона. След като бъдат откъснати и изсушени, черните рози се връщат към живот под формата на чай, турска локум и парфюми. /БГНЕС

Създадените от природата рози цъфтят в най-различни цветове, с изключение на черен и син – просто им липсват гените, които да формират такива пигменти. Специалистите флористи могат да предлагат черни рози, но техният цвят е резултат от генни модификации или обикновено оцветяване.

Розите с най-тъмно червен цвят, който при определена осветеност изглежда почти черен, растат само в една област в Турция – в провинция Шанлъурфа. В района на град Халфети почвите са с уникално висока киселинност, заради подпочвените води, водещи началото си от река Ефрат.

През 1999 година обаче, е построена дига и Халфети, заедно с обкръжаващите го низинни области е потопен. И черните рози изчезват. Когато се преместват да живеят на нови места, жители от града опитват и там да развъждат черни рози, но обикновената почва води до съвсем обикновена окраска на цветовете. Сега специалисти се опитват да създадат подходящи почвени условия в парници, където отглеждат черни рози.

Донякъде това почти пълно изчезване на черната роза я превръща в митично цвете, но специалисти, обединени от международното сдружение Cittaslow, са избрали точно проектът за съхраняване на черната роза, като един от шестте най-значими проекта в световен мащаб. Cittaslow („Бавният град“) обединява стотици градове по цял свят. Участниците в сдружението търсят начини да се подобри качеството на живот в градска среда за сметка на забавяне на ритъма, както и като се противопоставят на еднотипното и унифицирано градоустройство.

Въпреки славата си, черните рози от Халфети не са постоянно черни: този цвят е присъщ за листчетата им през март-април, а после и през октомври-ноември.
И точно сега е сезонът, когато розите са с максимално тъмни оттенъци на цветовете.

avatar