Замърсяване с мазут на плажната ивица от Шабла до Варна

Замърсяване с мазут на плажната ивица от Шабла до Варна

СПОДЕЛИ
Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна

Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда провериха сигнал за замърсяване на плажната ивица на к.к. „Албена”, съобщават от Басейнова дирекция. Обходен е участък от приблизително 2 км, от хотел „Мура” в к.к. „Албена”, до устието на река Краневска.Констатирано е замърсяване на плажната ивица с нефтопродукти.

Морските води пред цялата плажна ивица са с естествен цвят, липсва опалесценция по морската повърхност и не се наблюдава замърсяване. За констатациите са уведомени Областна администрация Добрич и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Варна за действия по компетентност.

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна

На 10 и 11 април бяха извършени съвместни проверки и на плажните ивици по Северното Черноморие, за които бяха подадени сходни сигнали. От северната страна на Първа буна във  Варна е установено струпване на водорасли по цялата дължина на буната и на морския плаж, а в морските води не е констатирано замърсяване с нефтопродукти.

На плажната ивица в района на централен плаж, къмпинг „Добруджа“, Шабла е установено наличие на 4-5 броя мазутни топчета с приблизителни размери 1-5 см. и със специфична консистенция и миризма на нефтопродукти. При проверката не е установен брегови източник на замърсяване.

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна

Не е констатирано замърсяване с нефтопродукти и при огледа на морските води и плажната ивица в комплекс „Слънчев ден“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ и в местност „Зеленика“ пред залива на Каварна.

Пробите морска вода, взети от акваторията пред проверените плажни ивици, ще се изследват по физико-химични показатели.

Източник: Дарик

Коментари

avatar