Заловиха дрога за над половин милиард евро! Рекорд за последните 25 години.

Заловиха дрога за над половин милиард евро! Рекорд за последните 25 години.

СПОДЕЛИ

Италианската полиция залови дрога за над половин милиард евро. Двете пратки от над 2,7 тона чист кокаин от Колумбия са били предназначени за Испания. Това е рекорд за последните 25 години.

Огромните количества кокаин са заловени благодарение на сътрудничеството със службите от Колумбия, Великобритания и Испания.

Първият удар е бил нанесен в сряда, 30 януари, на пристанището в Ливорно. Там дрогата е била укрита в контейнер с други стоки. Количеството е над 2 тона кокаин с изключително висока чистота, като стойността му се оценява на около 500 милиона евро.

Това е най-тежкият удар срещу наркомафията за последните 25 години.

Две седмици по-рано в пристанището на Генуа карабинерите заловиха друга пратка от 650 килограма.

Полицията смята, че цената на дрогата е около 130 милиона евро.

Количеството на заловения в двете операции кокаин е двойно повече от конфискувания за цялата 2018 година.

Каналът е бил организиран от клан на калабрийската мафиотска организация „Ндрангета”. И двете пратки са били доставени от действащия в Колумбия „Клан от Залива”. Това е сравнително нова организация, запълнила празнотата в производството на наркотици след разбиването на картелите „Кали” и „Меделин”.

„Кланът от Залива” е паравоенна структура, която брани с оръжие контролираните от нея територии с кокаинови плантации от правителствената армия и другите наркокартели. Международни експерти смятат, че кланът контролира около 70% от производството на кокаин в страната.

avatar