Задействаха втора процедура по импийчмънт на президента Тръмп

Задействаха втора процедура по импийчмънт на президента Тръмп

СПОДЕЛИ

Доналд Тръмп стана първия президент в американската история, подложен на процедура по импийчмънт два пъти.

С 232 гласа „за“ и 197 „против“ Камарата на представителите в Конгреса подкрепи инициативата по импийчмънт,съобщава БНТ. Тръмп е обвинен в подстрекаване към метеж по време на събитията в Капитолия миналата сряда. Тогава негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса, а по време на сблъсъците загинаха петима души.

Започването на процедура по отстраняване от длъжност на президента беше подкрепено и от 10 негови съпартийци. По време на импийчмънта през 2019 г. нито един републиканец не гласува „за“.

Председателката на долната камара Нанси Пелоси подписа обвинителния акт и заяви, че Доналд Тръмп е опасен за страната и трябва да бъде отстранен от поста си. Не е известно кога документът ще бъде внесен в Сената. Оттам обаче заявиха, че дори да получат обвинителния акт, няма да започнат процес срещу Тръмп преди Джо Байдън на встъпи в длъжност на 20 януари.

Междувременно в профила на Белия дом беше публикувано обръщение на Доналд Тръмп, в което той призовава всички американци да се въздържат от насилие и нарушаване на закона.

avatar