Задържаха огромен брой фалшиви стоки

Задържаха огромен брой фалшиви стоки

СПОДЕЛИ

Пъзели, мобилни телефони и калъфи за тях, автоключове, USB устройства, компютърни памети и чипове и други стоки задържаха митически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в рамките на международната операция Postbox II, поведена през март 2019 година и включваща митнически експерти от 22 държави-членки и Европол, съобщават от Агенция “Митници”.

Операцията бе ръководена от Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и белгийската митница и в рамките ѝ бяха разкрити наркотици, фалшиви стоки и застрашени животински и растителни видове, търгувани чрез интернет и Dark Web.

През време на операцията българските митнически служители са установили голямо количество фалшиви стоки (общо над 3550 броя), доставени чрез пощенски и куриерски пратки – 299 USB устройства, 50 RAM памети, 999 SMD чипове, 680 калъфи за мобилни телефони приложими към различни марки, 100 автоключа, 1421 пъзела на принципа на куб Рубик, както и слънчеви очила и няколко мобилни телефона, имитиращи различни марки. Стоките са изпратени предимно от Китай (включително Хонконг).

През първата фаза на операцията на база анализ на риска са селектирани пощенски и куриерски пратки, а във втората фаза международни екипи са предприели действия, за да идентифицират участниците в нелегалните схеми. Като резултат от Postbox II са извършени 2320 задържания, започнати са 50 производства и са идентифицирани 30 заподозрени в държави-членки. / БНТ

avatar