Задържаха наркотици за милиард евро на „Ислямска държава“ /ВИДЕО/

Задържаха наркотици за милиард евро на „Ислямска държава“ /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Италианската полиция съобщи, че е заловила около 14 тона хапчета амфетамин Каптагон от Сирия. Дрогата е на стойност около 1 милиард евро.Властите определиха това като най-голямата пратка амфетамин, залавяна в световен машаб, съобщава Европа тв.

Италианската полиция залови рекордното за света количество от 14 тона амфетамини, произведени от групоровката „Ислямска държава“ в Сирия. Дрогата под формата на 84 милиона таблетки „Каптагон“ струва около един милиард евро, се казва в изявление на полицията, описвайки операцията като най-голямото залавяне на амфетамини в света.Пратката е била скрита в три контейнера, пълни с хартиени ролки за промишлена употреба на италианското пристанище Салерно, южно от Неапол.

Знаем, че „Ислямска държава“ финансира своите терористични дейности главно чрез трафик на наркотици, произведени в Сирия, като през последните няколко години се превърна в най-големия производител на амфетамини в света, се добавя в изявлението. Каптагон, първоначално употребяван за медицински цели, има незаконни модификации, наречени „джихадистка дрога“, които са широко използвани от бойци на Идил в битка. Той е едно от няколкото търговски наименования за фенетилин хидрохлорид, лекарствено съединение, което принадлежи към групата на амфетамините, което може да потиска страха и да предпазва от умора. Каптагонът е популярен във всички страни от Близкия Изток, където производството му първоначално е било концентрирано в Ливан. Полицията добави, че Каптагон е наречен „джихадистки наркотик“, след като беше открит и в терористични укрития, включително тези на терористите при атентата на концерта в Батаклан в Париж през ноември 2015 г. Италианските власти смятат, че мерките за блокиране, наложени в цяла Европа за ограничаване на коронавирусната епидемия, блокираха производството и разпространението на синтетични наркотици на континента, принуждавайки трафикантите да получават пратки от Сирия.

Сирия стана основен износител и консуматор на амфетамини, тъй като гражданската война подхранва търсенето, а нарушаването на закона създава възможности за производителите. Преди две седмици при друга акция италианската полиция иззе 2 800 кг хашиш и 1 милион хапчета Каптагон в пристанището на Салерно. Пратката е била скрита сред дрехи.

avatar