Забраняват на събирачите на дългове да посещават длъжници

Забраняват на събирачите на дългове да посещават длъжници

СПОДЕЛИ

Спор около регулирането на дейността на фирмите за събирания на вземания, още познати като колекторски фирми, се заформя в Народното събрание. В центъра му стоят промени в Закона за защита на потребителите, изготвени в правосъдното министерство .В схватката се намесиха асоциациите на потребителите и на колекторите.

От Асоциацията на колекторските агенции се обявяват против предложението на ГЕРБ да бъде забранено колектори да посещават длъжници в дома и на работното им място.

Контактите с длъжниците да могат да се осъществяват само по телефона, електронна поща и пощенски пратки в работни дни от 8 до 20 часа, а в неработни дни от 10 до 14 ч. и от 16 до 18 ч., предлагат депутатите. Внесените в парламента текстове предвиждат да бъдат забранени контактите в офиса на длъжника, при които може да стане ясно, че той има борчове. Специално е посочено, че срещи с длъжника може да се провеждат в офиса на кредитора.

От Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) разпространиха становище по отношение изявление на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

От седмица насам сме свидетели на масиран натиск от страна на Асоциацията на колекторските агенции в България, която настоява да не се въвежда забрана, служители на фирмите събирачи на дългове да посещават длъжници в дома и на работното им място. В свое становище по повод предложени промени в Закона за защита на потребителите, колекторите изтъкват, че тези посещения водели до споразумение за намаляване и плащане на борча. Подобни аргументи не само, че са несъстоятелни, а засягат фундаментални принципи, заложени в конституцията като неприкосновеността на частната собсвеност и гражданските права. Това означава, че едната от 2-те спорещи страни ще има повече правомощия. Тоест узаконяване на некоректни практики, на които често сме ставали свидетели, като медиите многократно са съобщавали за тормоза на колекторите. Той освен психически, неведнъж се е превръщал и във физически. Вместо народните представители да работят върху въвеждането на форми на медиаторство между спорещите лица, в които ключова роля да има трета страна равно отдаличена от останалите, днес те се чудят дали е редно колекторите да нахлуват в домовете на хората.

Според Асоциацията на колекторските агенции, посещенията довеждали до постигане на споразумение за погасяване на задължението.

Апелираме към националния омбудсман Диана Ковачева да реагира адекватно, като си влезе в ролята на защитник на гражданите. Редно е да прояви интерес с какви средства се постигат тези споразумения. В противен случай ако мълчанието на омбудсмана продължи това ще е ясен знак на чия страна стои. Дори кредиторите с признати от съда вземания нямат право изобщо да притесняват длъжниците, камо ли колекторите да могат да влизат в къщите на хората.

Как се стигна до новите поправки в Закона за защита на потребителите?

Внесените в края на юли от председателя на Комисията по правни въпроси Анна Александрова и група депутати от управляващата коалиция, предложения за промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), всъщност, са продължение на лобистката кампания на бившия министър на правосъдието в полза на колекторите. В последните 3 месеца от битността си на министър, Данаил Кирилов се опита чрез сформирането на работна група за обсъждане на правна рамка за дейността на колекторските фирми, да прокара съмнителни предложения. Въпросните промени по същество бяха изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове. За нас те са лобистски. След като срещна сериозен отпор при объсждането им, Кирилов набързо прекрати работата на групата. Не бяха взети предвид нито едно от предложенията в становищата на участниците в тази работна група. Напомняме, че същите тези предложения със същите мотиви обаче бяха внесени в Народното събрание именно от Анна Александрова.

В проекта на промени в ЗЗЗП не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол. Той дава на тези компании нови правомощия, като например, единствено колекторските фирми да имат право да изкупуват дългове. Не се дава на длъжника първо той да има възможност да си откупи задължението. Не се предлага създаването на отделен регистър за тези фирми, които имат привилегията да имат свободен достъп до Централния кредитен регистър. Това е само малка част от фрапиращи и скандални предложения в този законопроект. Категорично смятаме, че е необходим отделен специален закон, регламентиращ колекторската дейност, която за няколко години у нас се превърна в индустрия с милиарди лева обороти.

avatar