Българска ракия вече е защитена марка в Европейския съюз

Българска ракия вече е защитена марка в Европейския съюз

СПОДЕЛИ

Ямболската гроздова ракия вече е продукт със защитено наименование за географско указание, след като Европейската комисия одобри вписването й в официалния регистър eambrosia. Това означава, че наименованията „Ямболска гроздова ракия“, „Гроздова ракия от Ямбол“, както и еквивалентите им на латиница могат да бъдат носени само от ракия, при която поне един от процесите на производство се извършва в определен район.

Според съобщението на ЕК ямболската гроздова ракия се прави от бяло или червено грозде, като първоначално е била домашно производство, а от 1930 г. се произвежда промишлено в района на Ямбол и Бургас. Напитката се отличава с жълт цвят и е 40 и повече градуса, се посочва още в информацията.

Наименованието „Ямболска гроздова ракия“ вече е вписано в официалния регистър за спиртни напитки eambrosia на ЕС, където има над 235 такива наименования, включително българските „Kарнобатска гроздова ракия“, „Гроздова ракия от Търговище“ и др. Отделно има регистрирани и над 1700 вина.

Европа предлага три вида защити за храни и напитки: наименование за произход, за географско указание и за храни с традиционен характер. Различни изследвания сочат, че европейското защитено наименование, което е с най-висока пазарна стойност при спиртните напитки, е „шотландско уиски“, наричано и просто „скоч“. По оценка на Scotch Whisky Association през 2019 г. бизнесът с него носи 5.5 млрд. британски паунда на икономиката.

avatar