Всички многопрофилни болници ще приемат пациенти с коронавирус

Всички многопрофилни болници ще приемат пациенти с коронавирус

СПОДЕЛИ
Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

От началото на следващата седмица всички многопрофилни болници, независимо от собствеността си, ще бъдат задължени да приемат пациенти с COVID-19. В случай, че лечебно заведение откаже прием на заразен с коронавирус пациент, то ще подлежи първоначално на финансова санкция, а впоследствие ще бъдат предприемани стъпки за прекратяване на договора му с Касата.

Това бе решено днес на среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов, директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директори на болници. Срещата, продължила близо два часа, е проведена по искане на столична РЗИ във връзка с големия брой заразени.

Здравният министър посочи, че вчера е изпратено писмо до всички институции, които имат контролни функции, с настояване активно да се включат в следенето на спазване на мерките. По места са сформирани съвместни екипи за проверки, а при необходимост ще бъдат налагани санкции. Снимка:МЗ

Пред медии министърът съобщи, че вече се обсъжда нормативна промяна, която да позволи налагане на санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция.

Директен отказ от частни лечебни заведения да приемат болни от коронавирус няма, но в техни писма описват, че нямат необходимите специалисти за прием и лечение на пациенти с COVID-19, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

„Искам да стане ясно, че директорите на РЗИ в страната са здравните министри на място. Няма да има директор, който да казва „не съм чул“, „не знам“, „не разбрах“, „не видях“, „не мога“, каза министър Ангелов пред медиите.

Министърът заяви, че в нито едно лечебно заведение не са свършили леглата, но основният проблем в цялата страна е в недостига на персонал.

Министър Ангелов допълни, че маски трябва да се носят на открито там, където има риск, където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция от 1,5 метра. „Целта е колкото се може по-малко хора да бъдат заболели и колкото се може по-малко български медици да се заразят и да липсват в тежките дни, които предстоят както по отношение на инфекцията, така и на сезонния грип“, каза още той.

Всички органи в държавата, които имат контролни функции, ще подпомагат органите на РЗИ до контролират спазването на мерките.

https://namoreto.bg/wp-admin/post.php?post=142853&action=edit
avatar