Военен конфликт избухна между Азербайджан и Армения /ВИДЕО/

Военен конфликт избухна между Азербайджан и Армения /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Ожесточени боеве с участието на танкове, самолети и артилерия избухнаха между Азербайджан и Армения в неделя  в конфликтната територия Нагорни Карабах – обект на десетилетни спорове между двете бивши съветски страни, съобщава Bloomberg.

Азерската армия е започнала да използва танкове, артилерия, ракетни системи и самолети срещу арменските военни позиции в близост до фронтовата линия, както и навътре в държаната от Армения територия, посочва се изявление в министерството на отбраната в Баку. Общо 12 арменски зенитни системи са унищожени и един азербайджански хеликоптер е свален, гласи още съобщението.

Арменските сили са свалили два азербайджански хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело контраатака, срещу арменски сили, които са стреляли по военни инсталации и цивилни селища в близост до Нагорни Карабах.

Армения заяви, че Азербайджан е започнал бомбардировка по линията на контакт, разделяща двете страни, и е обстрелвала цивилни, включително в столицата на региона – Степанакерт.

Сраженията идват, след като напрежението между двете страни рязко се повиши миналата седмица, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Армения ангажира своите военни сили близо до Нагорни Карабах за започване на нова война. Армения отхвърли коментара като неоснователен и обвини Алиев в подготовка за война.

Междувременно Армения обяви военно положение и всеобща мобилизация, предава Ройтерс. Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения, предава БТА. 

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във войната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г. преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън, което за пръв път беше постигнато през 1994 г. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

avatar