Воден режим в Плевен и района на Шумен

Воден режим в Плевен и района на Шумен

СПОДЕЛИ

Освен Перник и други райони в страната страдат от безводие и са на пълен или частичен режим на водата. Сред тях са Плевен и Ловеч, а в Шумен 13 села в областта са на режим. Сред основните причини са оскъдните валежи, ниските нива на водата във водоемите, но и големите течове в старата водопреносна мрежа.

Водният режим в Плевен и още 10 близки селища е само през нощта. Водата спира от полунощ до 5 часа сутринта. Основната причина за режима е значителното намаление на водата, доставяна от водоснабдителната система „Черни Осъм”.Тя е към ловешкото ВиК-дружество и захранва с вода също Ловеч и още 10 селища,където също има режим.

От плевенското водоснабдително дружество твърдят, че основният проблем е сухото лято и няколкомесечната липса на валежи.

На режим в района на Шумен заради недостатъчно вода са 13 села в областта. Едните получават вода на четна дата, другите на нечетна. Някои села получават вода през два дни. Причината е , че те не се снабдяват от язовир, а от местни водоизточници, които вече пресъхват.

Засега няма опасност от воден режим за Шумен,тъй като язовир „Тича”е над половината от обема си – твърдят от водното дружество в града. От там признават обаче за огромни загуби заради големи течове от старите тръби по които се губи около 80 %от водата.

По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране за цялата страна макар и плавно, загубите на вода заради течове по остарелите тръби растат, като средно те надхвърлят 60 %.

Проблемите с безводието дадоха повод на опозицията и за политически декларации.

avatar