Водата в Перник свършва след 10 дни

Водата в Перник свършва след 10 дни

СПОДЕЛИ

Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на София до 45 дни.Това потвърди Министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет (СОС).

В рамките 10 дни обаче язовирът “Студена” ще достигне до „мъртвия си обем. Това съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров по време на същото заседание в Столичния общински съвет.

„ Въпреки, че бяха предприети някои мерки от страна на Министерски съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров.

Той посочи още, че транзитът на вода от яз. „Белмекен“ през София е единствената възможност за перничани.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова също обяви пред столичните общински съветници, че най-бързият начин да се помогне на Перник е като се пренасочи вода от яз. “Белмекен”.

От “Бели Искър” водата ще стига до София и резервоара в с. Мало Бучино в Люлин планина. От там ще започне изграждането на 13.5 км водопровод до Перник. За цялата тази операция са необходими до 45 дни,съобщи Министърът на икономиката Емил Караниколов.

avatar