Вижте кои сектори ще могат да кандидатстват по схемата 60/40

Вижте кои сектори ще могат да кандидатстват по схемата 60/40

СПОДЕЛИ
От утре се подават документи подкрепата по схемата 60/40

Всяка фирма със спад на продажбите над 20% заради коронавируса ще може да кандидатства за държавна помощ за изплащане на заплати по схемата 60:40 за 3 месеца.  

За базов ще се взема месец март 2020 г., сравнението ще се прави с март 2019. Трудовите договори на работниците, 60% от заплатата на които ще поема държавата, трябва да бъдат сключени преди обявяването на извънредното положение. За компаниите, създадени след март 2019 г. има отделен ред за доказване на оборотите. Това решиха министрите на извънредно заседание днес, проведено чрез видеовръзка. Резултатите бяха представени на брифинг в МС от премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева.

Брифинг на министрите Деница Сачева и Владислав Горанов във връзка с Постановлението на МС за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места

Gepostet von Boyko Borissov am Montag, 30. März 2020

Около 1- 1,5 млрд. лв. ще са нужди за изплащане на 60% от заплатите на фирмите в криза, обясни премиерът Бойко Борисов. Затова довечера ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувано предложението за актуализация на бюджета. Така ще се осигурят парите за схемата 60:40.

Решението на министрите включва списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев да ограничителни мерки. Това са- търговия на дребно /без търговия с автомобили и мотоциклети/, сухопътен транспорт , пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа, агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование /включва се основно частен сектор – детските градини/, артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре в Агенцията по заетостта, в срок до 7 дни ще разберат дали са одобрени и до 5 дни ще получат своите компенсации. Министрите Владислав Горанов и Деница Сачева изпращат мярката към ЕК още днес, а от Комисията са уверили, че ще я върнат в рамките на 24 часа, разясни още Борисов.

avatar