Вижте кога подлежим на глоба в извънредното положение?

Вижте кога подлежим на глоба в извънредното положение?

СПОДЕЛИ

Извънредното положение предвижда изключително динамични промени на законите, ограничаващи гражданските права, но в цялата динамика е трудно човек да се ориентира кога и какви санкции го грозят. Радио “Свободна Европа“ направи един добър анализ на действащото законодателство, в който добавяме най-новата информация, касаеща закона за маските на публични мечта.

Ето при какви условия подлежим на санкции от органите на реда:

  • При посещение на паркове и градини – Заповед РД-01-143. от 20.03.2020 г. гласи, че посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места е забранено. Глобата за нарушителите е до 5 000 лв.
  • Разходка на домашни любимци – Макар министър Ананиев да каза по време на брифинг, че кратките разходки на кучета са разрешени, в заповедта му няма точка, която да регламентира това. Чисто формално подлежим на глоба от 5 000 лв., ако изведем домашния си любимец в близкия парк.
  • Събиране на двама души над 60-годишна възраст на обществени места – Първоначално заповедта бе публикувана на 17 март и според нея под забраната попадаха всички пълнолетни, но два дни по-късно бе наложена промяна, за да се ограничат хората на преклонна възраст.

При какви условия НЕ подлежим на санкции:

  • Неносене на маска на обществени места – Последните промени в заповедта за маските от Кирил Ананиев гласят, че няма да бъдат наказвани хора, които не носят маски, поради широкото обществено неодобрение на мярката. Причината е, че заповедта противоречи на Закона за бурките от 2016 г., когато всякакъв вид облекла, замаскиращи самоличността на хората без здравословни и служебни причини, са незаконни,
  • Разходки по улиците – Когато минаваме през градските улици, независимо от целта на разходката, не подлежим на санкции от органите на реда. Важно е да се уточни, че полицията има право да разпръсква големи групи от хора с цел опазване на обществения ред.

Всички тези условия са в сила към 13:00 часа на 31 март.

Автор:Десислав Янкулов

avatar