Вижте как в Германия отучват хората да хвърлят дъвки по улицата /СНИМКИ...

Вижте как в Германия отучват хората да хвърлят дъвки по улицата /СНИМКИ и ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския транспорт – гледката определено не е приятна, а и отстраняването им струва пари и много труд. Затова няколко града в Германия стартираха интересен експеримент, пише Deutsche Welle.

Дъвките са сред най-често срещаните видове боклук в Германия. Но не всеки ги изхвърля където трябва. В германските градове навсякъде можете да се натъкнете на дъвки – по улици и тротоари, по автобусни спирки и детски площадки. Ще откриете дъвки и под седалките в градския транспорт или по стълбовете за улично осветление.За да привлече общественото внимание към този проблем, управата на град Бон реши да стартира проект, който има за цел да отучи хората да хвърлят дъвките си където им падне. Преди няколко дни на една от централните улици в града бе поставено специално табло за дъвки, наречено Gum-Wall.

Таблото се вижда отдалеч. Изпъстрено е с цветни емотикони, а по средата пише: “Моля, залепете дъвката си върху една от рисунките”. Тоест отивате до таблото, избирате си най-веселия емотикон, лепвате дъвката върху него и си тръгвате с чувство за изпълнен дълг.

Общо около 50 дъвки могат да се поберат върху дъската, която представлява един вид събирателен пункт за използвани дъвки. Служители по чистотата следят кога дъската ще се запълни, за да я почистят и освободят място за нови дъвки. Всичко се изхвърля в кошче под самото табло, където, разбира се, директно можете да изхвърлите дъвката си, ако нямате желание да я лепите върху дъската с емотиконите. С други думи: проектът има възпитателна цел. А изхвърлените дъвки се събират за нова обработка – от тях ще бъдат изработвани джобни пепелници.

Бон не е първият германски град, който стартира този експеримент. Подобни проекти вече има в Берлин, Франкфурт на Майн, Лимбург, Щутгарт, Гелзенкирхен, Дуисбург и Кайзерслаутерн. Пет такива „магнити за дъвки“ бяха инсталирани тези дни и на футболния стадион в Майнц. Според организаторите, дъските с емотикони били използвани много активно.

Gum-Wall in Bonn

Die Stadt Bonn sagt Kaugummis den Kampf an. Statt auf der Straße, sollen sie auf einer Kaugummi-Wand landen.

Публикувахте от WDR в Петък, 23 август 2019 г.

Коментари

avatar